9man

9 man – 9 emberes röplabda őrület!

A 9 man egy olyan csapatsport amely a röplabda alapokra épült azzal az eltéréssel hogy 9 ember van a pályán és a pálya mérete is 10×20 m a hagyományos 9×18 m helyett. A sportot kínai emigránsok kezdték el ?zni az Egyesült Államokban az 1930-as években azzal a céllal, hogy szociális kapcsolatot teremtsenek az ország chinatown-jai között. Az els? bajnokságot 1938-ban rendezték Bostonban és Rhode Islanden. A játék odáig növekedett Észak-Amerikában hogy a  NACIVT bajnokság keretein belül minden év szeptemberében labor day – a magyarországi munka ünnepének megfelel? ünnep amerikában – napján rendeznek egy versenyt több ezer résztevev?vel és néz?vel.

A NACIVT szabályai kimondják hogy a 9 játékosból legalább 6-nak 100%-ig kínai származásúnak kell lennie, a maradék háromnak pedig kinai ?sökkel kell rendelkeznie. További szabály még hogy csak férfiak játszhatják a játékot.

A 9 man jó pár helyen eltér a hagyományos röplabda szabályaitól, nézzük csak mik is ezek:

-Nincs forgás mint a hagyományos röplabdában

-Nyitás: a hátsó sorból bárki nyithat. A felugrásos nyitás viszont nem engedélyezett, 1 lábnak mindig  a talajon kell maradni nyitás közben.

-Egy mérk?zés 21 pontig tart és legalább 2 ponttal kell nyerni,  de a mérk?zés csak addig tart amíg valamelyik csapat el nem éri a 25 pontot.

-Minden csapat 3x érhet a labdába, a blokkolás érintésnek számít. Ha az egyik csapat hozzáér a hálóhoz akkor a másik csapatnak +1 érintés jár. Továbbá ha valaki a kézen kívül más testrésszel is hozzáér a labdához akkor a másik csapatnak +1 pont jár.

 

Írta: Mészáros Z

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.