The Lion King-3

Akiket senki sem kérdezett meg: NB1-es játékosok véleménye a Gala labdákról

Ahogyan arról már korábban beszámoltunk a 2014/15. évi teremröplabda versenykiírásban a Gala labdát jelölte meg az MRSZ mint a bajnokság hivatalos labdáját, amivel egyébként nem lenne semmi gond ha legalább olyan jó labdát gyártana a cseh gyártó mint mondjuk a Mikasa vagy a Molten. Nagyon szomorú, hogy ez egyáltalán valakinek komolyan eszébe jutott és át akarja vinni érdekeit annak ellenére, hogy véleményem szerint ezzel a döntéssel csak hátráltatja a magyar röplabda sportágat. A jelenlegi helyzet az, hogy a Gala által gyártott legfejlettebb labda leginkább utánpótlás korú nevelésre alkalmas, amire pedig minden gyártónak van hasonló szintű belépő labdája.  Habár hivatalos tájékoztatást nem kaptam, legjobb tudomásom szerint minden nb1-es csapat 25 db ingyen Gala labdát fog kapni ami elsőre egész jó üzletnek tűnhet a felületesen érdeklődő olvasó számára.  Igen, kapunk egy pár olyan labdát ingyen ami  alkalmatlan a versenyszintű röplabdázásra. Arról nem is beszélve, hogy a nemzetközi porondon szerepelni kívánó csapatoknak nyilván be kell szerezni Mikasa labdákat mert szinte mindenhol azzal játszanak. Ezzel ráadásul állandó alkalmazkodási kényszerbe hozva a játékosokat/edzőket.

Mindezek ellenére azt gondolom, hogy a Gala labdáknak is megvan a megfelelő helye méghozzá az utánpótlás nevelésben, oda teljes mértékben megfelelnek kiváló ár/érték arányuknak és kopásállóságuknak köszönhetően. Én magam is sokat használtam őket általános iskolában, ezekkel tanultam meg röplabdázni. Itt azonban nem felejtsük el azt, hogy a többi gyártónak is vannak hasonló, olcsóbb labdái amik ugyanúgy alkalmasak utánpótlás nevelésre hasonló ár/érték aránnyal.

gala5915

Mivel magukat a játékosokat nem kérdezte meg senki úgy gondoltam, hogy itt helyet biztosítok a véleményük számára, ami remélhetőleg el fog jutni a Magyar Röplabda Szövetséghez is és figyelembe veszik a véleményüket. Az alábbi egyszerű kérdést az NB1-ben játszó férfi játékosoknak tettem fel, akiknek így anonim módon biztosított a vélemény nyilvánítás:

” Milyen labdával játszanál legszívesebben? Mi a véleményed a Gala BV 5591 S labdáról?”

 

“Én és még nagyon sokan, a Mikasa labdájával játszanánk. mert ennek a labdának(Gala) semmi értéke nincs a felnőtt sportban!!! gyerekeknek nagyon szuper labda ,de felnőtt csapatoknak, nem való… olyan mint egy papír labda… elég sok csapatnak van szándéka indulni a MEVZA-ban (ami most elmarad) és az európai kupákban…. oda meg kell venni megint x db mikasa labdát….”

mikasa

“Szerintem szánalmas, hogy nálunk különböző érdekek miatt olyan labdával kell játszani az NB1-ben amit máshol eldugnak még a gyerekek elől is, mert alkalmatlan a játékra, de hát nincs mit tenni itt tartunk ez a magyar röplabda színvonala….. Természetesen a nemzetközileg is elfogadott mikasával játszanék a legszívesebben!”

 

“Szerintem teljes mértékben szar az a Gala, ami most van az jó”

“Akkor keztem el röplabdázni amikor a galat váltotta a mikasa. Azt hiszem de ügye utánpótlásban mindig is az maradt ebből a szemszögből orulok neki h, igy az utanpotlasnak is konnyebb mindehez hozzászokni, annak is orulok h, a szovetseg valamilyen kedvezményes modon csinalja ezt. Nem gaz meg semmi amerikaba is gálával játszák a bajnokságot, (az amerikai egyetemi bajnokság hivatalos labdája a molten, nem a gala- szerkesztői megjegyzés) de mi Európában vagyunk körülöttünk szinte mindenki a csavart mikasaval jatszik”

molten-v5m5000-volleyball

” Imádom az ilyen embereket, akik fellázadnak a szövetség ellen, csak azertis, es harcolnak az okossagert lehet hogy a gála 5szor annyi pénzt ad mint a Mikasa. Amugy faszan meglehet rántani, de tenyleg nem az igazi a zöldfehér molten is jobb, plane a mikasa.”

“Nem örülök igazán a labda váltásnak, illetve ha mindenképp váltani kell, akkor miért nem Mikasára? Egy nemzetközi tornára, vagy mérkőzésre ha kijutunk, az első 1-2 meccs arról szól, hogy megszokjuk a Mikasa labdát, már ha egyáltalán sikerül. Nyilván eme döntés mögé nem látunk, de több évre lekötni a sportágat egy márkához semmikép nem szerencsés”

“Én a mikasa labdat favorizalom meg mindig. Errol a gala labdarol pedig az a veleményem hogy csak meg kell szokni és akkor nem lesz vele baj.”

“Nekem alapvetően nincs bajom ezzel a lasztival, de ez csak azért lehet, mert az én játékstílusomhoz ez jobban passzol. A Molten sem volt rossz labda, azzal talán az a baj, h túl nehéz és nem lehet olyan látványosakat ütni vele. Az viszont teljesen egyértelmű, h egyik sem ér a Mikasa közelébe. Ez azt hiszem teremben és strandon is elmondható, h addig ne akarjunk nagy eredményeket elérni nemzetközi szinten, amíg nem a Mikasát használjuk. Mert az alapból egy lemaradást jelent, h ha egyik héten a magyar bajnokságban játszol bármilyen labdával, akkor azzal kell újra az alapérintéseket megszokni, következő héten pedig szokj át a Mikasára. Vagyis felkészülés helyett állandó alkalmazkodási kényszerben van a játékos. Ettől függetlenül nem lehet mit tenni, a magyar gondolkodás ebből a szempontból is mindig picit eltérő volt, úgyh ezt kell megoldani minden csapatnak.”

“Úgy gondolom hogy rossz döntést akarnak hozni mert az a labda max megyei illetve gyerek szinten alkalmas csak , kisebb , teljesen más a felülete , máshogy kell vele érinteni , plusz hozzá alkalmazkodni , ezek a dolgok csak bonyolitanak mindent , legalábbis szerintem úgyhogy én teljes mértékben ellene vagyok illetve nem való egy komoly megmérettetésre egy ilyen tipusú labda…”

“Mivel eddig a hivatalos mikasával sok alkalmam nem volt játszani,de abból a pár alkalomból nem tett rám jó benyomást a moltennel ellentétben ami sztem az egyik legjobb teremlabda és még színben is passzol a magyar bajnoksághoz! A labda felületére is nagy hangsúlyt fektettek,hogy minél jobban lehessen irányítani a gálával ellenben amivel sokat játszottunk amit csak úgy összeragasztottak elképzelés nélkül és ezt az első osztályba nem engednék se teremben se strandon!”

“Ha lenne rá mód, legszívesebben a Mikasa labdaival játszanék, hisz az megy nemzetköziben, mind strandon, mind teremben. Nem értem mi ez a “labdamutyi”.  A Gála labdát  próbáltam, egyszerű, amatőr labdának tűnik elsőre.”

“nem tartom túl jó ötletnek. Én személy szerint a mikasa mva 200-at vezetnem be,mint sok mas bajnokságban!amugy a gala labdakkal megvagyok elegedve,de azt inkabb alsobb osztályban lehetne hasznalni,meg utanpotlás szinten!”

“A legpraktikusabb a mikasa labda bevezetése lenne, hiszen az összes nemzetközi versenyen és kupàban illetve a vàlogatottak versenyeztetésében is ez a labda az elfogadott. Nem kellene igy több idõ az àtàllàsra. Màsrészt a mikasa labda kiképzésébôl adôdòan ehhez kell a legfejlettebb technikai képzettség ahhoz h megflelõen irànyíthatô legyen. A jàtékosok technikai képzettsége a nyitàsfogadàsra tekintettel elsôdlegesen, is fejlõdne amit a molten és a gala labdàkkal nem feltétlen lejet elérni. Nagyon finoman kell kezelni. Személy szerint a molten labdàval szerettem nagyon jàtszani, egy nagyon kézre àlló, jôl kezelhetô, és irànyíthatô labda. Egyértelmûen könnyebb vele a nyitàsfogadàs.”

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.