202842_M2C-11-HUNGARY vs ESTONIA12

Férfi EB selejtező összefoglaló – sajnos itt tartunk most

A szombaton Észtország ellen lejátszott mérkőzéssel férfi válogatottunk számára lezárult a 2015-ös EB kvalifikáció. Habár voltak biztató jelek és szoros szettek, mégis 3:1 (27, -17, -19, -16) arányban nyert az 1,3 millió fős Balti-ország válogatottja a mieink ellen.

Válogatottunk számára már tét nélküli volt ez utóbbi mérkőzés azonban az Észtek számára 2. helyen történő továbbjutást ért a győzelem.

Az is eldőlt, hogy a csoport győztese a végig stabilan játszó Szlovákia csapata lett akik a 2 torna (Szlovákia & Görögország) alatti  6 mérkőzésükből 5-öt megnyertek (egyedül a görögök tudták őket legyőzni).

A Magyar csapat a selejtező 2 fordulója alatt végül egy mérkőzést sem tudott nyerni a lejátszott 6-ból, mindössze egy-egy szett győzelemre futotta. Habár a válogatottból sérülés miatt hiányzott a jelenleg messze legeredményesebb aktív játékosunk Veres Péter, továbbá olyan meghatározó játékosok mint Szabó Dávid, Baróti Árpád vagy a feladó Kaszap Tamás. Mégsem mondhatjuk, hogy nem reális az elért helyezés.  Amennyire én látom a Magyar férfi röplabda jelenlegi helyzetét egy második helyezés a csoportban már jó teljesítménynek számított volna a sérülteket is beleszámítva. Szembe kell néznünk azzal, hogy hiába van egy-két nemzetközi szinten jegyzett kiváló játékosunk ha csak alkalomadtán játszik együtt a válogatott nem fogunk eredményeket elérni. A válogatottnak folyamatos játéklehetőségre lenne  szüksége egy jobb eredmény eléréséhez amire az Európa Liga megfelelő lehetőséget nyújtana ha már a kontinens és világbajnokságokon nem is tudunk részt venni.

A szlovákiai és görögországi fordulók eredményei:

eb selejtező

A magyar férfi röplabda eddigi teljesítményét tekintve szembesülnünk kell azzal a ténnyel, hogy 1983 óta csupán 2001-ben tudott válogatottunk kijutni az Európa bajnokságra akkor is Demeter György vezetésével 9. helyezést ért el.  Az azóta eltelt időben az röplabda Európában és a világban csak tovább fejlődött míg itthon-meglátásom szerint- inkább hátrafelé fejlődött.  Elég csak abba belegondolni, hogy a 2001-es csapatban milyen nevek játszottak a teljesség igénye nélkül: Kántor Sándor, Mészáros Dömötör,  Veres Péter, Koch Róbert, Tomanóczy Tibor vagy Gelencsér Balázs. Az alábbi felvételen megtekinthető ahogy az akkori csapat 3:0-ra oktatja a német válogatottat. (El tudnál képzelni valami hasonlót ma?)

Ha eltekintünk attól, hogy milyen sokat változott és fejlődött a sportág az utóbbi évtizedben és csak a 2001-es magyar csapathoz viszonyítjuk jelenlegi keretünket akkor is elmondható, hogy kisebb játékerőt képviselünk. A magyar férfi röplabda jelenleg  valahol Európa alsó harmadában helyezkedik el. Itt tartunk most, jelentős tömegbázis és ismertség nélkül. Jelenleg előrébb tart nálunk az 5 milliós lakossággal rendelkező Szlovákia és az 1,3 millió fős Észtország is.  Ezen változtatni pedig nagyon nehéz lesz de nem lehetetlen.

 

Mészáros Zoltán

Leave a Reply

Your email address will not be published.