CEV-CLM_20140323-195333

Grózer György csapata az orosz Belgorod nyerte az idei Bajnokok ligáját

Parázs hangulatú találkozóra lehetett számítani Ankarában ahol a házigazda török csapat teltház -mintegy 7000 néző -előtt próbálta megnehezíteni az Orosz Belgorod dolgát. Az  Orosz dominancia azonban folytatódott idén is ezúttal a Belgorod csapat győzelmével. Az Ankara csapatának azonban így sincs mit szégyenkeznie ugyanis ilyen messzire még soha nem jutott el egy török csapat sem  a Bajnokok Ligájában.

A szett elején még egész szoros párharc folyt, azonban a szett vége felé az orosz medvék félelmetes sáncuknak köszönhetően meg tudták állítani a török támadásokat és 15:18 arányban 3 pont előnyre tettek szert. Az első szettet végül  a vendég orosz csapat húzta be mondhatni egész simán 18:25  arányban.

A második szettben azonban feltámadt a török csapat és többek között a remek nyitásoknak és halál pontos kivitelezésű támadásiknak köszönhetően megnyerték a második szettet (25-22) Ezzel 1:1 volt a szettek aránya.

A harmadik szettben azonban magasabb fokozatba kapcsoltak az orosz óriások és alaposan elverték török ellenfelüket,  9 ponttal  vezetve simán hozták a harmadik szettet  így egy szettre kerülve a bajnoki címtől.(16:25)

Ahogyan az várható volt óriási csatát hozott a 4. szett. A Török Ankara csapata mindent megtett annak érdekében hogy játékban maradjon a bajnoki címért, így a szett közepén 14-11-es  vezetésre is szert tettek. Kicsit később már 17-16 volt az állás, és a Belgorod csupán egy pontra volt riválisától. Azonban a kiváló hazai támadásoknak köszönhetően az Ankara 22-17-es vezetésre tett szert, ezzel gyakorlatilag már csak be kellett volna sétálnia a török csapatnak ekkor azonban a 38 éves orosz Sergey Tetyukhin került  a nyitó vonal mögé és az orosz csapat ledolgozta a hátrányát, olyannyira hogy 3 szettlabdához is jutottak. A mérkőzés végére a pontot Grózer György tette fel aki mérkőzéslabdához juttatta a Belgordot, végül pedig betakarták Kaziyskit mint Moszkvát a hó. Ezzel 25-27-re megnyerte a 4.szettet, és az idei Bajnokok Ligáját a Belgorod.

A találkozó érdekessége volt, hogy a játékvezetők dolgát ezúttal “sólyomszem” rendszer segítette, ami azt jelenti, hogy a csapatok kérhették a játékvezetői döntés felülvizsgálatát a másod játékvezetőtől aki egy video rendszeren újra megtekintheti a kérdéses labdamenetet és felülbírálhatja az ítéletet. Ebből többször is probléma adódott főleg az orosz csapatot sújtva. Erre a legjobb példa amikor a 4. szettben egy olyan orosz ütést követően ami legalább 30cm-el bent volt a pályán, nem ők kapták a pontot hiába a kért videós ellenőrzésnek. Továbbá probléma volt még a partjelzők tevékenysége is, akiknek  hazahúzott egy kicsit  a szíve (és a keze).

Az orosz csapat ezzel a győzelemmel egyébként megszerezte magának a jogot hogy képviselje kontinensünket az idei Klub Világbajnokságon Brazíliában.

A torna legértékesebb játékosa (MVP) a 38 éves orosz Sergey Tetyukhin lett, ezzel bebizonyítva, hogy nem számít a kor.

A harmadik helyet egyébként nem kis meglepetésre a Lengyel Wegiel csapata szerezte meg, elverve az Orosz Zenit Kazan gárdáját 3:1 arányban.

A mérkőzés megtekinthető az alábbi linken (kattints)

Képek döntőről:

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.