jánossy bálint

Jánossy Bálint interjú

Az alábbi interjút az igysportolunk.com internetes portál készítette a fiatal röplabdással.

Jánossy Bálintot, a Dág röplabdacsapatának játékosát kérdeztük a sikerektől bővelkedő pályafutásáról, terveiről….. Az idei mérlege: MEFOB 2 arany és egy kupabronz.

 Mikor kerültél kapcsolatba a röplabdával?

1996-ban -6 éves koromban- a szüleim unszolására kezdtem el röplabdázni, a Dági KSE csapatánál. Édesapám ajánlotta a röplabdát, mert az ő munkaadója aktív röplabdás volt, így adott volt a lehetőség, hogy kipróbáljam magam, hátha megtetszik. Előtte, mint minden kölyök az utcabéli srácokkal összejöttünk és rúgtuk a bőrt – ott, ahol értük.

janossi3

 Sikereid?

2006-ban U19 strandröplabdában 3., 2008-ban pedig 1. helyezést szereztem. A 2008-as strandröplabda szezonban Bagics Bencével az oldalamon a nagydöntőn 5. helyezést szereztük meg, egy nagyon emlékezetes mérkőzésen: a jóval tapasztaltabb Dávid Zoltán-Mózer Zoltán párost sikerült egy végletekig kiélezett csatában – 2:1-es vereséggel ugyan – megszorongatnunk. Ebben az évben az év utánpótlás strandröplabda játékosának választottak meg minket. Idén nyáron indultam első alkalommal strandröplabda MEFOB-on, itt Molnár Istvánnal bajnokok is lettünk.

Teremröplabdában utánpótlás éveimben minden korosztályban megjártuk a dobogó minden fokát. 16-17 éves koromban kerültem a felnőtt keretbe. 2012-ben bajnoki 4.-ek, 2013-ban bajnoki és kupabronzot szereztünk. Az idei a bajnokságban az ötödik helyen végeztünk, míg a kupában újra bronzérmet vehettünk át, a BME csapatával pedig MEFOB bajnokok lettünk.

 A pályafutásodban van olyan személy, személyek, akinek/akiknek sokat köszönhetsz?

Persze, de őszintén kinek nincs. A legfontosabb személyek természetesen a szüleim, akik elindítottak, támogattak, időt és pénzt áldoztak rám. Első edzőm Bertók Csaba volt, aki megszerettette velem a sportot, onnan kerültem Bognár Ellákné kezei közé. Tanárnő volt az, aki megteremtette a kellő alapot, akinek a tudásomat, illetve annak alapjait köszönhetem. Emellett nagyon komoly nevelést is sikerült átadnia – fegyelmet, tiszteletet. A továbbiakban Szauter Ferenc kezei alatt formálódtam, illetve fejleszt mindmáig. A teljes utamat viszont Oszuska Zoltán kísérte végig, aki megteremtette a lehetőséget a röplabdához, illetve figyelemmel kísérte, segítette fejlődésemet. Természetesen a teljes csapatnak is elég sokat köszönhetek, hisz fiatalként bekerülve komoly hatással voltak rám.

jánossy2

 Röplabdában nagyon hosszú ideig tartó mérkőzések is benne vannak!Legemlékezetesebb mérkőzéseid?

Két ilyen mérkőzés is van. Tavaly a Dunaferr elleni 5. bronzmérkőzés hazai környezetben. A mérkőzést 3:2 arányban sikerült megnyernünk egy maratoni, közel 140 perces ütközetben. Ez a bronzcsata egyébként nagyon kiélezett volt, több alkalommal sikerült 2 órán túli játékot produkálnia a két alakulatnak.

A másik emlékezetes mérkőzés idén történt. A FINO Kaposvár csapatával játszottunk elődöntőt a kupában. Az első mérkőzés volt az ominózus, amit szintúgy hazai környezetben játszottuk. A három éve veretlen bajnokot sikerült legyőznünk 3:2-re. A kilátogatók egy magas színvonalú játékot láthattak mindkét oldalon – a mérkőzés közel 130 percig tartott.

Sport olyan dolgokat tud nyújtani, amit semmi más nem adhat meg!

A sport tartást, fegyelmet, kitartást ad az embernek. Megtanít nyerni, veszteni, küzdeni. Ha nem sportolnék aktívan hiányoznának belőlem az előbbi tulajdonságok, vagy nem ilyen mértékben lennének meg bennem.

 Sport sokszor lemondásokkal jár!

Igen, mikor az ember elkezd valamit, azok lemondásokkal járnak. Erőt kell venni magunkon, hogy elmenjünk edzeni, hogy felemeljük a fenekünket és elkezdjünk mozogni. Ehhez kitartás, nem kevés elhatározottság kell. Aztán ez idővel átalakul, az ember részévé válik. Kialakul az új életmód, megszokássá válik és onnantól az lesz a szokatlan, ha nem mehetsz el edzeni. Nálam relatív hosszú idő kellett eltelnie ahhoz, hogy ezt elérjem, viszont ma semmilyen körülmények között nem hagynám ki a napi edzést. Persze, iskolás éveim alatt bulikról, bandázásokról, összejövetelekről kellett lemondanom, mert edzés vagy mérkőzés volt, vagy csak nem fért bele az a fáradtság, amit okozott volna.

Családodban mennyire volt/van jelen a sport?

Édesapám cselgáncsozott, testvérem viszonylagos rendszerességgel mozog, de egyébként sajnos hiányzik a család életviteléből az aktivitás.

 Meccsek előtt babonás vagy?

Mérkőzésre menet mindig én szeretek vezetni. Ekkor természetesen valami pörgős zenét hallgatok és kizárom a velem utazókat. Ekkor az útra figyelek, a forgalomra, hogy juthatok előrébb, hogy érhetnék kicsit gyorsabban oda. Ez magával hozza a sportosabb vezetést is, persze normális keretek között. Emellett minden meccs előtt szeretek meginni egy kávét. Szépen lassan, cukor nélkül, had legyen keserű, jó sok fahéjjal. Volt már rá példa, hogy egy vesztes meccs előtt nem ittam meg, s a végén eszembe jutott, hogy tán ez lehetett a gond. Ilyen apróságokon kívül nem tartom magam babonásnak.

 A röplabda mellett milyen más sportok jönnek be?

Nagyon szeretek teniszezni, focizni, kajakozni, úszni, tekézni, bowlingozni. Tulajdonképpen minden sportban megtalálom azt, amit szeretni tudok. Szeretem a motorsportokat, F1 rajongó vagyok, erősen Mercedes szurkoló.

 Van kedvenc csapatod, sportolód?

Kedvenc csapatom nincs, kedvelt röplabdásaim: Sokolov, Zaytsev, Muserskiy, Grózer György.

 Elég gyakran látogatod a konditermet!

A konditerem már több mint egy éve aktívan szerepel az edzéseim mellett. Hetente 5 labdás edzésem van, szezon közben ezt 1-2, nyáron 5-6 alkalommal egészítem ki konditeremmel. Erre a részre nagy hangsúlyt fektetek, komoly célokat tűztem ki…..

Csajoknak bejön, hogy sportoló vagy?

Én inkább a párkapcsolatoknak vagyok a híve, de egy aktív sportoló mindenképpen előnyösebb pozícióban van csajozás terén.

A sporttal kapcsolatban milyen terveid céljaid vannak?

Nagyon szeretnék újra bronzérmet nyerni a bajnokságban, illetve talán túl is szárnyalni, de azt nem tartom reális esélynek a jelenlegi erőviszonyokat figyelembe véve. Hosszú távon pedig, amíg egészségem engedi semmiképp nem szeretném abbahagyni a röplabdát, legyek akár 40, akár 60 éves. A csapatomat nem szeretném elhagyni, ők a második családom.

Leave a Reply

Your email address will not be published.