10703533_10152444795065665_3471085194046386676_n

Karch Kiraly újra a csúcson: az amerikaiak a röplabda új királynői

A női világbajnokság döntőjét Október 12.-én játszották Olaszországban 12600 néző előtt.  Némi meglepetésre adhat okot, hogy az amerikai csapat volt a kínaiak ellenfele akik még soha sem nyertek világtornán aranyérmet. A női világbajnokság alatt összesen 328.500 néző látogatott ki a mérkőzésekre ami jelzi, hogy milyen népszerű sportág a röplabda Olaszországban.

A döntőben az amerikai csapat 3: 1 arányban bizonyult jobbnak a kínai csapatnál.  Az első játszma nagyon szoros volt, mivel az amerikai csapat csak 27:25-re tudott nyerni. A második szett azonban már jóval simábban alakult 25:20 arányban. Ekkor már csak egy nyert szett kellett az USA legjobbjainak, azonban a kínaiak összekapták magukat és 25:16-ra nagyon simán nyerték a harmadik játszmát. A negyedik szettben  már-már úgy tűnt sikerülhet az egyenlítés az ázsiaiaknak, azonban 23:22-es hátrányról az amerikai csapat megfordított a mérkőzést és végül 24:26-ra megnyerte a 4. szettet és ezzel a világbajnoki címet is. Az amerikai csapat történelme során most először szerzett világbajnoki aranyérmet. Emlékezetes év volt ez az amerikai röplabda sport számára ugyanis férfi vonalon sikerült világligát nyerni míg a női csapat a világbajnokságon állhatott fel a dobogó legfelső a fokára. Nem is rossz eredmény ez figyelembe véve, hogy az Egyesült Államokban nincs profi teremröplabda bajnokság. Ennek ellenére rengetegen röplabdáznak főleg női vonalon. Az amerikai egyetemi női röplabda bajnokság a világ egyik legjobbja, és férfi vonalon is nagyon erős az egyetemi bajnokság, mi sem jelzi ezt jobban mint, hogy az egyetemi bajnokságban szereplő Taylor Sander lett az idei világliga legértékesebb játékosa férfi vonalon.

A női csapat irányítója egyébként a magyar felmenőkkel rendelkező Karch Király aki a sportág egyik legendája és az egyetlen sportoló a világon aki teremröplabdában és strandröplabdában is olimpiai aranyérmet tudott szerezni. A címei közé immáron ez a női világbajnoki cím is bekerül, ami már csak azért is fontos mert ő nyert először világbajnoki aranyérmet az  amerikai női röplabda  csapat edzőjeként. A harmadik helyet egyébként szoros csatában a Brazil csapat szerezte meg a házigazda Olaszország csapata előtt.

A női döntő megtekinthető felvételről itt.(kattints)

Eredmények:

  • Döntő:
  • Egyesült Államok–Kína 3:1 (25, 20, –16, 24)
  • 3. hely:
  • Brazília–Olaszország 3:2 (15, 13, –22, –22,, 7)

 

Mészáros Zoltán

Leave a Reply

Your email address will not be published.