kinesilogy

Minden amit a kineziológiai tapaszról tudnod kell

A kinesio tape terápia a mozgásszervi problémák kezelésében az egyik leghatékonyabb módszer.  Gyors, fájdalommentes, hatékony segítséget nyújt ficamok, húzódások, sportsérülések, gerinc és végtagfájdalmak kezelésekor, valamint mozgásszervi műtétek utáni rehabilitációban is. A különböző szakszerű ragasztási technikák segítségével erősítő, korrigáló vagy regeneráló hatást lehet vele elérni. A kezelést kifejlesztő japán orvos módszerét egyébként a japán olimpiai röplabda csapat élvezhette először ami már több mint 30 évvel ezelőtt volt.

 

Mi is az a kineziológiai tapasz?

A kineziológiai tapasz egy gyógyászati segédeszközként használt rugalmas pamutanyagból készült, bőrre ragasztható szalag, amely segítségével a fájdalom és a mozgáskorlátozottság rövid időn belül mellékhatások nélkül csökkenthető.

Miért ilyen népszerű?

 • Gyors segítséget nyújt a fájdalomcsillapításban, lerövidíti a gyógyulási időszakot is;
 • Széleskörűen felhasználható;
 • Biztonságos gyógyítási módszer, semmiféle kémiai hatóanyagot nem tartalmaz;
 • Bőrbarát, légáteresztő anyagból készült, ennek köszönhetően, a bőr szabadon lélegezhet, bőrirritációt nem okoz;
 • Rugalmassága miatt együtt mozog a test szöveteivel, nem akadályoz a mozgásban;
 • Könnyen rögzíthető, jól tapad, tartós;

fehér

Hogyan hat?

A felhelyezett tapasz hatására a bőr és a szövetek fellazulnak, a nyirokfolyadék áramlása intenzívebbé válik, javul a vérkeringés, és a fájdalom receptorokra nehezedő nyomás is csökken. Stabilizálja az izmokat, ízületeket, mentesíti a sérült szövetek terhelését, megakadályozza az izomgörcsök kialakulását, csökkenti  a gyulladások bekövetkezésének lehetőségét.

     

Milyen jótékony hatásai lehetnek?

 • A nyirokfolyadék áramlása intenzívebbé válik;
 • Javul a vérkeringés;
 • Csökken a fájdalom;
 • Stabilizálja az izmokat, ízületeket;
 • Tehermentesíti a sérült szöveteket;
 • Megakadályozza az izomgörcsök kialakulását.

Hogyan kell felhelyezni?

A tapaszok szakszerű felhelyezése rendkívül fontos, hiszen ettől függ, hogy a kívánt hatást el tudjuk-e érni, ezért a felhelyezéshez taping módszerekben jártas terapeuta segítsége javasolt.

Mi a különbség a színek között? Számít, hogy milyen színű tapasz van a bőrünkön?

A különböző színű tapaszok anyagukban megegyeznek, egyformán elasztikusak és tartósak. A színek közti különbségnek a színterápiában van szerepe. Tudományos kísérletek is alátámasztják, hogy a rajtunk lévő színek lelki állapotunkat és egészségi állapotunkat is képesek jótékonyan befolyásolni. Minden színnek megvan a biológiai hatása, mely használható gyógyításhoz és harmonizáláshoz, valamint mélyebb szövetszerkezetek stimulálásához. A meleg színek energetizáló hatást váltanak ki, míg a hideg színek hűsítenek, nyugtatnak, ezáltal gyulladás csökkentésére alkalmasak.

Kék – Nyugalom Hűsítő, nyugtató, pihentető szín, görcsoldó, gyulladáscsökkentő hatású.

Fekete – Erő Fokozza a piros és a kék szín hatását.

Bézs – Semleges Testszínű, semleges hatású, egyáltalán nem feltűnő, esztétikai okokból gyakran használt szín.

Pink – Lazítás Nyugtató hatással van a testre, az izmokat is ellazítja.

Narancs – Serkentés Meleg, aktív szín, enyhíti az izom feszültségeit és görcseit. Az immunrendszert egészében erősíti, ezzel együtt mozgósítja a test összes öngyógyító erejét.

Vörös – Aktivitás Melegséget, aktivitást, dinamizmust sugároz. Energetizáló hatású, fokozza a vérkeringést. Legyengült izomzat, lassú vérkeringés esetén kifejezetten ajánlott, gyulladás esetén azonban inkább válasszunk a hideg színek közül.

Lila – Kiegyenlítődés Egyesíti a kék hűsítő és a vörös aktivizáló hatását.

Zöld – Harmónia Relaxációs és nyugtató hatású. Ízületi gyulladásra ajánlott.

Citromsárga – Élénkítés A nap színe, meleget és lelkesedést sugároz, élénkíti az idegrendszert. Jó hatással van a bőrproblémákra, a reumára valamint az ízületi gyulladásra.

Fehér – Tisztaság A fény, a tisztaság, az egyszerűség jelképe. A fehér szín nemcsak tiszta, hanem tisztító hatású is.

Milyen anyagból készült a tapasz?Kineziológiai tapaszok

A szalag az emberi bőrhöz hasonló tulajdonságokkal bír, vastagsága is nagyjából a bőr epidermális rétegével azonos, így a tapasz súlya nem okoz “felesleges” ingert. Nyújthatósága szintén megegyezik az emberi bőr nyújthatóságával, emiatt együtt mozog a test szöveteivel, nem akadályoz a mozgásban. 100%-ban pamutszálakból készül, bőrbarát, légáteresztő. Nem tartalmaz hatóanyagot, a bőr számára semleges hatású, bőrirritációt nem okoz. Könnyen rögzíthető, jól tapad, tartós.

Ha bővebben is érdekel itt egy kis történelem:

Eredete, kifejlesztése: A kinesio tape (ejtsd: kinezio tép) – vagy másképpen kineziológiai tapasz, kineziológiai szalag, kineziológiai szalag – Dr. Kenzo Kase, japán kiropraktőr és orvos által, a 70-es években kifejlesztett, az emberi bőrhöz hasonló erősségű, hosszirányban rugalmas ragasztószalag. A kinesio tape módszer alapötlete Dr. Kenzo Kase kórházi tapasztalataiból származik. Dr. Kenzo Kase páciensei számára egy új, az alapterápiát kiegészítő módszert keresett. Célja a hagyományos kiropraktőri kezelés negatív hatásainak csökkentése volt. Remélte, hogy talál kapcsolatot a fájdalomcsökkentés és a tape felhelyezése között. Először klasszikus tape-pel – vagyis nem elasztikus sport tape-pel) kísérletezett, de ez sajnos nem hozta meg akkor még a várt sikert (mivel ezek inkább rögzítésre szolgáló nem elasztikus, nem nyújtható ragasztó szalagok). Egy orvos ismerőse azonban megismertette egy kongresszuson egy ragasztható, elasztikus tape-pel (szalaggal), amely Kenzo céljainak megfelelt: többéves kutatómunka és tesztelés után jöt létre a kinesio tape-módszer, a kineziológiai szalag alkalmazási módszere a kinesio-taping. A kinesio-tapinghez egy speciális  ragasztószalagot készítetett, mely kifejlesztésében Dr. Kenzo Kase is részt vett.

kenzo-kase

A kinesio-taping módszer a test öngyógyító képességének aktivizációján alapul a kineziológia alkalmazása által. Felismerte, hogy sok fájdalom az izmokat és az ízületeket körülvevő szövetek működési zavaraiból és ezen zavarok összjátékából ered. Az ízületi problémákat gyakran az ízület körül kialakult izomdysbalance (izmok egyoldalú aktivitásából következő izom asszimetria) váltja ki, melyet az ellenoldali izomelasztikusság és izomerő különbség idéz elő. Gyors izomtúlfeszítések rendszerint természetes védő kontrakciós reflexhez vezetnek. Ennek eredményei a sérülések. Ezek alapján fejlesztette ki Dr. Kenzo Kase a kinesio-taping módszer alapelveit, hogy a test öngyógyító mechanizmusát támogassa a zavart területeken. A cél az volt, hogy a zavart szervezetben keletkező folyamatokat receptor ingerekkel segítse, és így elősegítse az öngyógyítást.

Világhódító út: 1979 óta használják Japánban a kinesiology tape-et hivatalosan az élsportolók és az amatőr sportolók is. A japán olimpiai röplabdacsapat profitált először Kenzo terápiás módszeréből, később egyre több sportoló alkalmazta ezt a módszert sérülések után és fájdalmak esetén. A kilencvenes évek végén Alfred Nijhuis, a holland futballprofi a japán J-League csapatához szerződött. Először szkeptikusan tekintett az új kezelési módszerre, hiszen számára ez az Ázsiában már teljesen elfogadott terápia szokatlan volt. 1998-ban tért vissza Európába, s holland gyógytornászoknak és masszőröknek beszámolt a kineziológiai szalagról, annak használatáról és hatásairól. Európában először így Hollandiában használták a kinesiology tape-et. Majd – 1999 óta már – Németországban is használnak kineziológiai szalagot. Dr. Kenzo Kase személyesen utazott Németországba 2001-ben hogy kiképezze az első kezelőorvosokat.

Elérte, hogy módszere, a kinesio-taping módszer, mely rendkívül sokrétű felhasználási lehetőségét biztosít (ezt  bizonyítja a módszer működési mechanizmusa és az a tény, hogy a mindenkori terápiához alakítható) a modernkori gyógyászatban, mára ismert és elismert módszerré vált az egész világon.

Mészáros Z.

forrás: www.physiotrade.hu; www.sportgyogyaszati.hu

Leave a Reply

Your email address will not be published.