media

MRSZ: kimaradt a ziccer!

Mind férfi mind női vonalon parádés mérkőzésekre került sor Március 30.-án a magyar bajnokság döntőiben. Férfi vonalon a Kecskemét hosszú-hosszú évek sikertelenségét követve végre megtörte az állóvizet és bajnok lett, míg női vonalon szintén trónfosztás történt a friss és dinamikus Békéscsabai lányok jóvoltából.  A röplabdát szeretők méltán lehettek büszkék a bajnoki döntőkre, amelyeket a megszokotthoz képest sok néző, magas színvonal és izgalmas csaták jellemeztek.

A gond azonban az, hogy ezeket a fantasztikus csatákat csak egy szűk réteg láthatta. Azokon a szerencséseken kívül akik kilátogattak a mérkőzésekre sajnos szinte senki sem látott belőle semmit. Persze tudom, hogy hazánkban  a tv-ben sosem volt nagy nézettsége a röplabdának de ha nem is sugározzák hazánk elit csapatainak összecsapását még az a kevés röplabda szerető ember is eltűnik aki eddig támogatta a sportot.

Az könnyen lehet persze, hogy a tv-s közvetítés esetenként nincs ingyen egy olyan sport esetében mint például a röplabda amelynek nézettsége elmarad a foci, kosár, kézi  stb… mögött.  Itt bizony a pénztárcsába kell nyúlni ilyen vagy olyan módon, nincs választás.  Habár a teljes lakosság körében még mindig a tv az első számú forrása az információszerzésnek azonban a fiatalok között már nem sokkal van elmaradva az internet a tv mögött(ha meg nem is előzte már bizonyos korosztályokban). Ebből az következik, hogy  egy működő online adásnak is nagy jelentősége lett volna( ezt a Kapos.hu meg is tette, minden tiszteletem az övék de technikailag sajnos még nem tudnak elfogadható minőségben online adást adni-pedig jelenleg ők az egyetlenek akik rendszeresen online streamelnek röplabdát hazánkban). A döntőknek sajnos vége, a ziccert ami kínálkozott a szövetség sajnos kihagyta, nem láthatta az ország a hatalmas csatákat, és ezen már nem tudunk változtatni. 

Látni kell, hogy jelenleg  hazánkban olyan nagy az egyéb sportok elszívó ereje hogy nagyon nehéz lesz megnyerni  a gyerekek és szülők széles tömegét a röplabdának média és példaképek nélkül. Példaképek pedig lennének. Aki járatos a röplabdában tudja, hogy vannak olyan játékosaink mint a röplabda zseni Veres Péter vagy Grózer György hogy ne is soroljam tovább.

Lengyelországban egy átlag gyerek talán hamarabb megmondja ki ez a  2 játékos mint Magyarországon, mivel ezeket  a nemzetközi szinten elismert játékosokat  az átlag magyar nem ismeri, nem is hallott róluk  ahogyan talán a röplabdáról sem. Ennek persze vannak messze menő történelmi okai is  amiket ma már nem tudunk helyrerakni. A magyar röplabdás társadalom le van maradva a média anyagok gyártásában (nem csak a szövetség), nagyon kevés az aktuális audio/videó röplabdával foglalkozó tartalom. A röplabda népszerűségén javítani csak úgy lehet ha elindul  a sport közvetítése online és a tv-ben egyaránt. Ez már nem  a ’80-as évek, itt már nem lesz elég ha a bajnoki döntőről készül egy 8 mondatos összefoglaló a Nemzeti Sportban, itt bizony videó összefoglalókat és beszámolókat kell gyártani, ha kell akkor magának a szövetségnek. Egy bajnoki döntő pedig a magyar röplabda egyik legnagyobb eseménye aminek valamilyen formában elérhetőnek kell lennie, a röplabda ismertségének növelése máshogy nem fog menni.

Mészáros Zoltán

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.