dorcsak_lajos

Példás mentalitás

Régóta várt sikert ért el a Kecskeméti Röplabda az idei szezonban. A siker mögött azonban rengeteg munka van.

A februári kupadöntő után sokan mondták, hogy csak a véletlennek köszönhetjük a győzelmet. Már akkor sem értettem ezt a fajta hozzáállást. Teherbe lehet esni véletlenül, de a sportban nincsenek véletlenek.

Szasa Nedeljkovics, a Kecskeméti férfi röplabdacsapatának szerb trénere a bajnok döntő második mérkőzése után fogalmazott így, amikor együttese 2-0-ra vezetett a címvédő Kaposvár ellen. A Kecskemét aztán harmadszor is legyőzte a somogyiakat, így 1983 és 1987 után harmadszor nyerte meg az NB I-et!

kecskemétbajnok

A siker okát valahol tavaly decemberben kell keresni, amikor Nedeljkovicsot nevezték ki a csapat élére. A temperamentumos szerb hatásosan fanatizálta a gárdát, az általa képviselt mentalitásra fogékonyak voltak röplabdázói. Sőt, talán túlságosan is, maga Nedeljkovics ismerte el, hogy a második, hazai meccsen túlpörögtek játékosai, a múlt vasárnapi harmadik találkozón pedig őt küldték el a kispadtól. Ettől függetlenül tény, a kecskemétiek mentálisan erősebbek voltak, és megérdemelten hódították el a bajnoki trófeát.

“Szasa Nedeljkovics személyisége valóban fontos tényező a sikerekben – ismerte el Dorcsák Lajos, a kecskemétiek csapatkapitánya, aki hetedik szezonjában, hat ezüstérem után nyert aranyat az NB I-ben. – Rengeteget edzettünk, sok többletmunkát végeztünk vele az elmúlt három hónapban, de a személyisége az igazán meghatározó a győzelmekben. Decemberben még simán kikaptunk a Kaposvártól a Közép-európai Ligában, de azóta négyszer megvertük… Megváltozott a hozzáállásunk az edzéseken, korábban sokszor úgy voltunk vele, hogy az is elég, ha csak hetven százalékot adunk ki magunkból, de Szasánál ezt nem lehet, mert leüvölti a fejünket. A sok videózás és taktikai gyakorlás mellett figyel a mentális felkészítésre, rengeteget beszél hozzánk az edzések és meccsek előtt.”

 A 23 éves centernek és társainak Nedeljkovics előzetesen azt mondta, a döntő első meccse a legfontosabb, a második pedig a legnehezebb.

Igaza lett –folytatta Dorcsák. – Az első meccsre nagyon rápörögtünk, a második pedig lélektanilag tényleg nehéz volt, hiszen nem szerettük volna elveszíteni a pályaelőnyt, amelyet idegenben megszereztünk. Nyertünk három kettőre, amihez lelkes közönségünk is kellett. A kupagyőzelmet egyébként nehezebb volt feldolgozni, mert a bajnokságban kettő nullás előnynél már nem volt annyira váratlan, hogy miénk lett a trófea.”

 Dorcsákék tehát végre bajnoki aranyat ünnepelhetnek, ráadásul 27 év után szereztek bajnoki címet a városnak, zömében helyi kötődésű fiatalokkal.

 

forrás: kecskemétiröplabda.hu

Leave a Reply

Your email address will not be published.