hun

Új utakon a magyar röplabda!? Poór Csaba interjú.

Negyven éve második lett a magyar női röplabda-válogatott a kontinensbajnokságon. Idén, 28 év után, újra Eb-résztvevők lettek női röplabdázóink. A röplabda mint sportág sikerét azonban nem csak ez jelzi: a nyár sportjának hívott strandröplabda egyre inkább terjed Magyarországon. A tartalomhoz azonban forma is kell: két év alatt stabil gazdálkodású lett a szövetség, tehát itt az ideje, hogy Super Bowl legyen a Magyar Kupa döntőjéből? A telesport.hu Poór Csabával, a Magyar Röplabda Szövetség elnökével beszélgetett.

 
Júniusban kezdődik az Eb-re való felkészülés, de Jan de Brandt szövetségi kapitány már május 22-én megérkezik Budapestre, és egészen a torna végéig a csapat mellett lesz – mondta el Poór Csaba, a Magyar Röplabda Szövetség elnöke, aki 2013 áprilisa óta tartó elnöksége egyik legnagyobb sikerének tartja, hogy a női válogatott 28 év után ott lehet a sportág egyik legjelentősebb világversenyén.- Nagyon komolyan készülünk, ugye kész van már a válogatott programja, ami júniusban kezdődik,  Jan De Brandt május 22-én érkezett Budapestre, és onnantól kezdve tulajdonképpen kisebb megszakításokkal, de végig Magyarországon tartózkodik a női válogatott mellett. Ugye a női a válogatott program júniusban kezdődik, és bízzunk benne, egészen október elejéig fog tartani. Az akkor azt fogja jelenteni, hogy valahol a 10-12. helyen végzünk. Ennél többet most, azt gondolom, nem tudunk kifacsarni a rendszerből, mert az európai röplabdázás az egyik legerősebb a világon, és nagyon erős csapatok vannak. Tehát mi a 10-12. hely közé várjuk a lányokat.
Magyar női röplabda válogatott
Nem lesz honosított játékos a válogatottban – tette hozzá. És hogy miért?

– A Magyar Röplabda Szövetség filozófiája, hogy a magyar nemzeti válogatott csak magyar játékosokból álljon. Ráadásul ez szerintem csak akkor működik, ha tetemes mennyiségű szponzorpénz érkezik a magyar röplabdába, és kifejezett kérése mondjuk a szponzornak, hogy milyen eredményt érjünk el. Ha azt látjuk, hogy azt az eredményt csak külföldivel lehet, akkor igen. De alapfilozófia, hogy a magyar nemzeti válogatott csak magyar emberekből álljon. Ráadásul az FIVB (a nemzetközi szövetség – a szerk.) kétéves éves moratóriumot ír elő, ha valaki át szeretne igazolni.

A magyar női röplabda-válogatott játékosa

A számok tükrében: 10 ezer igazolt röplabdás van jelenleg Magyarországon, 12 női és 13 férfi klub van az első osztályban, a bajnoki döntőt 2200-an követték végig a helyszínen.

Azt hozzátette: Magyarországról viszont szeretnének elcsábítani játékost.

– Milovits Júlia országot szeretne váltani. Ezzel mi gondban vagyunk, mert szeretnénk őt megtartani, de úgy látszik, hogy nem fogjuk tudni. A szerbek csábítják, a szerb szövetség elnöke, aki tulajdonképpen a CEV (az európai szövetség – a szerk.) elnöke is, az FIVB alelnöke, tehát finom sportdiplomáciai tárgyalások lesznek az ügyben, mintsem kemény üzleti tárgyalások. A játékosok országváltása ugyanis függ a pénztől.

Újdonság, hogy a többi labdás sportághoz hasonlóan, idén először lesz premizálási rendszer a női röplabdásoknál. Azaz, a kitűzött célok elérésekor jutalmat kapnak a játékosok. Ez pedig fontos előrelépés.
Magyar női röplabda válogatott játékosai
– Ami a korábbiakhoz képest nagy változás, hogy idén, először a női válogatottnál, a lányok díjazást is kapnak addig, ameddig a válogatottban vannak. Tehát van egy premizálási rendszer, annak függvényében, hogy mit érnek el, van prémium a végén. A teljes premizálásra 5 millió forintot különítettünk el.
– Ebből kapnak a csapat vezetői is, vagy csak a játékosok?
– Csak a játékosok. Jan De Brandt fizetést kap, és ő nincs benne.

Stranröplabda - férfi győztesek

A szövetség, akármennyire is stabil gazdálkodás jellemzi az elmúlt két évét, önerőből nem lett volna képes kigazdálkodni ezt az összeget, ezért segítséget jelentett a MOB támogatása, amit azért kapott a szövetség a riói keretből, mert “bíznak a sportágban, úgy gondolták, hogy megérdemli a sportág.” – jelentette ki Poór Csaba.

Jó estét, nyár – jó estét, strandröplabda?

“Nincs kitalálva Magyarországon a sportág, ez pedig nekünk is sok fejtörést okoz” – mondta a Magyar Röplabda Szövetség elnöke a nyár sportjának is aposztrofált strandröplabdával kapcsolatban. Jelenleg még elfogadott nyári programja sincsen a szakágnak, ami pedig fontos lenne, hiszen lassan kezdődnek a szabadságolások, és megtelnek a strandok.

– Sajnos nem került előkészítésre az előző bizottság által a versenynaptár, úgyhogy most rohamtempóban kellett megcsinálni azt. Ez most már kész, de először az elnökségnek kell majd elfogadnia, jóváhagynia, és utána majd elkezdődik a versenyek szervezése. Az egyébként egy üdítő dolog, hogy sokan kezdtek önálló dologba, de az nagyon fontos, hogy a szövetségnek ezt a jövőben össze kell fognia.
Strandröplabda - UTE
Poór kijelentette: az egyéni kezdeményezésekkel együtt kell működnie a szövetségnek, és fordítva, az egyéni kezdeményezéseknek is meg kell tanulniuk együttműködni a szövetséggel. Hiszen – mint azt hozzátette – nem az a cél, hogy strandröplabda “parciális érdekeket” hozzon létre, hanem az az érdek, hogy maga a sportág fejlődjön. Ez szerinte csak úgy hozható létre, ha az összes benne lévő érdekelt, legyen az pl. a Sunrise Beach, Kispest, Margitsziget, együtt tudjon dolgozni, különben nincs értelme – jelentette ki.

– A strandröplabdás társadalomnak nagyon meg kell tanulnia, hogy egymásban ne a riválist, hanem az együttműködő partnert lássuk – fogalmazott az elnök. – Nagyon sokszor találkoztam, beszélgettem játékosokkal, szervezőkkel, és mindenki a riválist látja a másikban. Ezt nem akarjuk. Nagyon nincs összhang, ennek két vége van: vagy mindenki elbukik, és maga a sportág sem tud nyerni, vagy összefognak és a sportág tud nyerni. Két véglet van, nincs középút sajnos. Furcsa egyébként, hogy a pályán muszáj kooperálni a csapattagok között, de ez a pályán kívül már kevésbé sikerül a résztvevők között.

Strandröplabda - Hun

Ami a terveket illet, azzal kapcsolatban úgy fogalmazott: a közelebbi cél, hogy az utánpótlás-versenyek is a felnőttek találkozóival egyidőben kerüljenek megrendezésre. Igaz, erre idén már nem lát esélyt.

– Fontos cél, hogy ha idén még nem is, de jövőre már együtt rendezzük az utánpótlásmeccseket a felnőtt versenyekkel. Elképesztő szükség van arra, hogy ha anya-apa kijön röplabdázni, vagy testvérrel valaki, akkor a kicsi is megtalálja a számítását, mivel őket nagyon könnyen meg lehet nyerni az egész sportág számára, már a strandröplabdán keresztül.

Újra képernyőn a röplabda – partner az MTVA

Visszatér a röplabda a közmédia képernyőjére, mégpedig az új, M4 néven induló sportcsatornán lesznek láthatóak a magyar röplabdások. Márpedig nemcsak a teremből, hanem a strandokról is.

Strandröplabda - az UTE játékosai

– Megállapodtunk az MTVA-val, miszerint három fordulót közvetít a strandröplabda-bajnokságból a Magyar Televízió, valamint a megállapodás szerint harminc bajnoki mérkőzést közvetít a 2015/16-os szezonban. Ezen túl még a válogatott szezonban az Európa Liga, Európa-bajnokságnak valamilyen szintű közvetítése is műsoron lesz. Ez nagyon nagy fejlődés, hiszen legutoljára 15-20 éve volt ennyi röplabda a televízióban egyáltalán.

Az M4 sportcsatorna indulása számunkra egy hatalmas segítség, tehát az, hogy ma a röplabdázás felemelkedhet és egyáltalán egy olyan helyzetbe kerülhet, ahol tömegekhez tud szólni, ahhoz elengedhetetlen volt a közszolgálati sportcsatorna segítsége, illetve a mellénk való állása.

A magyar női röplabda-válogatott tagjaival naptár készült a 2015-ös évre. Fotó: MRSZ

Arról is beszélt Poór Csaba, hogy az induló sportcsatorna segítségén túl még mit tehet a szövetség azért, hogy a sportágat népszerűsítse. És nem csak egy falinaptár formájában.

– Új sajtófőnöke van a szövetségnek, Droppa Gergely személyében, aki nagy segítség abban, hogy olyan közönséghez is elérjünk, aki nem feltétlen röplabdás közönség. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a kommunikációnk csatornájának megválasztásában, mind tartalomban olyan tartalmakat és csatornákat használjuk, amelyek nem föltétlenül a már csak röplabdához szokott nézőket éri el, hanem ha lehet így mondani, körön kívül is kommunikáljon. Mert a mi víziónk az, hogy kiemeljük a Magyar Kupát, és magyar keretek között értelmezhető “Super Bowl”-gála legyen, azaz egy egyedi sportesemény.

forrás: telesport.hu

Leave a Reply

Your email address will not be published.