FIVB - 34 World Congress - Sardinia 2014

Újra tilos mindenféle hálóérintés: FIVB világkongresszus 2014- Cagliari, Italy

A 2014-es FIVB világkongresszust az olaszországi Cagliariban tartották November 1.-én. A  jelenlévők elfogadtak pár új szabályt amelyek közül talán a legfontosabb a háló érintési szabály változása.

Az új szabály szerint teremben és strandon egyaránt tilos a háló antennák közötti szakaszát bármilyen módon is megérinteni.  (Az eddig szabályozás megengedte a háló érintését abban az esetben ha az nem zavarta a játékot)

További szabálymódosítás, hogy az FIVB világrendezvényein amennyiben a szponzori szerződések úgy kívánják csökkenthetik az edzők által kért, valamint technikai idők számát.

Az új szabályok 3 hónappal a kongresszust követően fognak hatályba lépni (2015. Febr. 1.).

A módosítások teljes szöveg angolul megtalálható az FIVB hivatalos honlapján itt.(kattints)

Saját meglátásom szerint a háló érintési szabály módosításával kicsit visszalépett a nemzetközi szövetség.  Az esetek többségében ugyanis a háló érintése nem befolyásolja a játékot. Az eddigi rugalmasabb, megengedőbb szabály folyamatosabbá tette a játékot a nézők számára. A szabálymódosítással az a problémám, hogy a röplabdával nem foglalkozó  néző számára újra érthetetlen lesz, hogy néha miért is áll meg a játék.  A legtöbb háló érintés ráadásul a nézők soraiból nem is biztos, hogy látható, hacsak nem rángatja meg valaki alaposan a hálót.

Kontra érv lehet viszont, hogy a játékvezetők és a játékosok között folyamatos vita tárgya volt, hogy vajon hozzáért-e valaki a szintszalaghoz vagy csak a háló alsóbb részét érintette. Az új szabály mindenféleképpen tisztább helyzetet teremt játékvezetői szempontból. Így a néző és a játékosok számára is egyértelmű lesz, hogy ha valaki bármilyen módon a hálóba ér az bizony pont a másik csapatnak.  Ennek ellenére úgy gondolom, hogy a szabályoknak elsősorban a nézők érdekeit, a  játék folyamatosságát és látványosságát kellene szolgálnia, a vitás helyzeteket pedig  döntsék el a játékvezetők a legjobb belátásuk szerint. A szabályok nem azért vannak hogy a játékvezetők helyzetét megkönnyítsék hanem azért, hogy a játékot élvezhetőbbé tegyék a nézők számára. Nézői szempontból pedig lényegtelen, hogy valaki éppen beleért-e a hálóba vagy sem.

 

Mészáros Zoltán

Leave a Reply

Your email address will not be published.